alles-over-icoontjes-op-je-website-768x403

Icoontjes gebruiken op je website

door

in

Icoontjes gebruiken op je website

Op bijna iedere website staan icoontjes. In deze blog geven we antwoord op een aantal vragen over icoontjes. Waarom zijn ze zo handig? We geven aan waar je icoontjes voor kunt gebruiken. Wat de voordelen van icoontjes op een website zijn en we laten een aantal voorbeelden zien.

Waarom zijn icoontjes handig?

Je kunt met een icoontje vaak in één keer duidelijk maken waar het om gaat. Zo hoef je iets niet met tekst te vertellen, maar een simpel (klein) plaatje is voldoende. Dat spaart ruimte. Je kan ze op iedere plaats op een website toevoegen. En ze zijn zowel groot als klein weer te geven. Icoontjes kun je versterken door er tekst onder te zetten. Met één of een paar woorden wordt het nog duidelijker waar het icoontje voor staat.  Icoontjes kunnen bestaan uit één beeld in één kleur. Maar ook uit meerdere elementen met meerdere kleuren.

De bekende icoontjes

We gebruiken bijna allemaal icoontjes op onze website. Vaak zonder dat we het beseffen. Gangbare icoontjes die we vaak zien zijn bijvoorbeeld de icoontjes van een huis, een enveloppe, een loep en een winkelwagen.

ico1

Iedereen snapt wat er gebeurt als je op deze icoontjes klikt.Met de intrede van Social Media zijn ook deze icoontjes gemeengoed geworden. Facebook, X en LinkedIn zijn veelgebruikte Social Media icoontjes.

ico2

Logo’s, beeldmerken en icoontjes

Een logo bestaat meestal uit de tekst in één of meerdere kleuren. Al dan niet met een slogan of subslogan. Meer over een optimaal logo lees je hier. Logo’s kunnen worden versterkt met een beeldmerk. Soms wordt dat beeldmerk zo sterk dat het ook alleen gebruikt kan worden en iedereen toch weet om welk bedrijf het gaat. De onderstaande beeldmerken ken je vast wel:

ico3

Beeldmerken zijn niet te verwarren met icoontjes. Ze behoren tot het logo en zijn geen icoontjes. Icoontjes staan los van een logo, hebben een duidelijke betekenis en kunnen te allen tijde apart gebruikt. Icoontjes worden ook wel eens pictogrammen genoemd. Ze hebben een informatieve functie en zetten soms aan tot een handeling.

Bestandstype van een website icoon

Website icoontjes werden tot voor kort vaak als PNG met een transparante achtergrond op websites gebruikt. Tegenwoordig kun je ook een icoon in SVG bestand gebruiken. Het voordeel van een SVG bestand is dat het schaalbaar is en dat je de kleur makkelijk kunt aanpassen naar de kleur van de huisstijl en de layout van jouw website.

Verschillende functies voor hetzelfde icoontje

Hetzelfde icoontje kan op een website verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van waar het gebruikt wordt. In de onderstaande afbeelding wordt het envelopje gebruikt voor een nieuwsbriefinschrijving.

nieuwsbrief_aanmelden

Op de website staat bovenin hetzelfde icoontje met de enveloppe, maar hier is de betekenis duidelijk anders.

website_contact

Met dit envelopje kan er gemaild worden naar het bedrijf. Zo kan één en hetzelfde icoon toch verschillende functies hebben.

Waarvoor kan je icoontjes op je website gebruiken

 • verschil tussen opties aangeven
 • orde scheppen, overzichtelijk bevorderen
 • opsommingen maken
 • navigatie makkelijker maken
 • kwaliteit aangeven
 • het logo/ de huisstijl krachtiger maken

Voordelen van icoontjes op je website

 • neem weinig ruimte in beslag
 • svg icoontjes worden op alle schermen (ook retina schermen) scherp weergegeven
 • geen tekst nodig om de betekenis uit te leggen
 • duidelijkheid
 • handig voor ouderen/ mensen die meer of minder analfabeet zijn
 • makkelijker te navigeren
 • kwaliteit van iets aangeven
 • ergens een rangorde aan geven

Websites met gratis icoontjes

Iconfinder

Op Iconfinder staan enkele miljoenen iconen. Een deel daarvan zijn betaald en een deel is gratis. Je kan via de zoekfunctie instellen dat je gratis iconen zoekt. Bij licentie kan je aangeven of je bereid bent om een backlink te plaatsen. Zo filtert de website de iconen die je compleet vrij kan gebruiken.

IconStore

Bij IconStore kan je pakketten met iconen gratis downloaden. De iconen zijn volledig rechtenvrij. Ze kunnen voor alle doeleinden gebruikt worden en er hoeft geen bronvermelding te worden weergegeven.

Graphic Burger

Op de website Grapic Burger stellen designers online materialen beschikbaar voor andere designers. Er worden ook tientallen pakketten met gratis iconen aangeboden.

Meer gratis icoontjes vindt je op gratis iconen.

Eigen icoontjes voor jouw website

Eigen icoontjes, speciaal afgestemd op jouw website, zijn natuurlijk veel cooler. Ze zijn origineel en passen bij de layout en kleuren van de site. Ze kunnen een echte toevoeging zijn aan de huisstijl. Zo komt de site extra professioneel over. Flash3000 Productions kan deze icoontjes voor je maken. Neem contact met ons op via info@flash3000.nl. Bellen kan natuurlijk ook en is veel sneller 0172 534564.