web-safe-fonts-768x403

Het belang van Web Safe Fonts op websites en in nieuwsbrieven

door

in

Het belang van Web Safe Fonts op websites en in nieuwsbrieven

Typografie op websites en in nieuwsbrieven is hot. Een mooie strakke dunne letter of juist een robuuste krachtige letter kan het verschil maken tussen een boodschap die niet of juist wel aanspreekt. Het is daarom van belang om het juiste lettertype te kiezen. Maar kan je zo maar ieder lettertype gebruiken?

Wat zijn Web Safe Fonts?

Een Web Safe Font is een lettertype dat iedereen op zijn computer heeft. Als je dat lettertype gebruikt op een website of in een nieuwsbrief, dan weet je zeker dat iedereen het gebruikte lettertype zo ziet, als jij het voor ogen hebt. Voorbeelden van Web Safe Fonts zijn Arial, Verdana en Helvetica.

web-safe-fonts-1

Wat gebeurt er als je geen Web Safe Font gebruikt?

Als je geen Web Safe Font gebruikt bestaat er een kans dat bezoekers van jouw website een ander lettertype zien als jij bedoelt had. Als de website namelijk om een lettertype vraagt die niet op de computer van de gebruiker staat, dan vervangt hij het lettertype automatisch naar Times New Roman.

Kan ik dus maar een beperkt aantal lettertypes gebruiken?

Nee, gelukkig niet. Er zijn een aantal manieren om Web Safe Fonts te omzeilen:

  • Je kunt de tekst als plaatje opslaan.
  • Je kunt een lettertype vanaf jouw website/server laden. Je slaat het lettertype op jouw server op en roept het lettertype aan in het stylesheet. Een veel gebruikte manier hiervoor is @ font face.
  • Je kunt ook een extern lettertype laden. Dat kan bijvoorbeeld met Google Fonts. Het voordeel hiervan is dat de pagina sneller geladen wordt als dat het lettertype van jouw eigen server.

Met deze drie mogelijkheden ben je er zeker van dat de bezoekers hetzelfde lettertype zien als jij. Zorg er echter altijd voor, dat mocht het lettertype om welke reden dan ook niet geladen wordt, er een Web Safe Font geladen worden. Dat heet een fallback. Je geeft in je stylesheet bij de te gebruiken font-family eerst het lettertype aan, welke je wilt gebruiken. Daarna zet je een komma en geef je één of meerdere Web Safe Fonts. Die Web Safe Fonts, die je er achter zet moeten een beetje weg hebben van het lettertype dat je wilt gebruiken. Mocht het bedoelde lettertype niet laden, dan lijkt de layout in ieder geval op wat je voor ogen had.

Werken Web Safe Fonts bij websites en nieuwsbrieven hetzelfde?

Nee, helaas niet. Waar we bij websites diverse mogelijkheden hebben om andere lettertypes gebruiken, hebben we dat bij nieuwsbrieven niet. De e-mailclients zijn namelijk qua ontwikkeling nog lang niet zo ver als websites. Als je tekst in plaatjes opslaat, dan wordt het prima weergegeven in een nieuwsbrief. Gebruik je echter losse tekst, dan bestaat er een groot risico dat het juiste lettertype niet voorhanden is en alles omgezet wordt naar een ander lettertype. Het gebruik van externe of interne lettertypes wordt niet door iedere e-mailclient ondersteund. Voorlopig zit er bij nieuwsbrieven dus niets anders op dan Web Safe Fonts te gebruiken. Gebruik in nieuwsbrieven een lettertype wat prettig leest, zoals Trebuchet, Arial of Verdana.