google-verplicht-websites-beveiligde-verbinding

Google verplicht websites beveiligde verbinding

door

in

Google verplicht websites beveiligde verbinding

Sinds begin 2017 stelt Google het verplicht dat websites, waarbij gegevens via het internet worden verstuurd, een beveiligde verbinding hebben. Ja, dus ook voor websites met een simpel contactformulier.

Wat is een beveiligde verbinding?

Jouw website begint nu met http. Bijvoorbeeld http://www.bedrijfjansen.nl. Een beveiligde verbinding betekent dat jouw website begint met https. In ons voorbeeld wordt dit dus https://www.bedrijfjansen.nl. Voor een beveiligde website heb je een SSL-certificaat nodig.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat is een digitale sleutel. Met een SSL-certificaat worden de gegevens die op een website wordt ingevuld via het https-protocol (HyperText Transfer Protocol Secure) verzonden. Dat is een beveiligde verbinding tussen de server van de website en de browser van je bezoeker.

ssl

Voor elke website is deze digitale sleutel uniek. Daardoor zijn de gegevens uit ingevulde formulieren moeilijk te achterhalen door hackers. Een SSL-certificaat zorgt dus voor meer veiligheid.

Welke SSL-certificaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten certificaten. Een domein-SSL-certificaat wordt gevalideerd aan de hand van de domeinnaam waarvoor het certificaat wordt aangevraagd. Bij een organisatie-SSL worden ook de bedrijfsgegevens gecheckt. Bij een Extended validation SSL worden ook bedrijfsgegevens gecheckt en dit certificaat is bij uitstek geschikt voor webshops en grote organisaties. Dit certificaat geeft ook het bekende groene balkje.

Hoe installeer ik een SSL certificaat?

Er zijn diverse leveranciers van SSL certificaten. Het gemakkelijkste is een certificaat te nemen bij jouw provider, de organisatie, die jouw website host. Wanneer je gebruik maakt van shared hosting  (meerdere websites op één server) koppel je het certificaat in je hosting manager. Heb je een eigen server in beheer dan is het iets complexer en zal je het certificaat via de command line moeten toevoegen. Jouw hostingpartij kan je hier bij helpen.

Als het certificaat succesvol geïnstalleerd is, zie je een groen slotje voor je webadres staan.

Hoeveel kost een SSL certificaat?

SSL certificaten zijn er in allerlei smaken. De prijs varieert van ongeveer tien euro tot vele honderden euro’s. Gelukkig zijn er ook gratis open source varianten beschikbaar, zoals let’s encrypt.

Wat zijn de voordelen van een beveiligde verbinding?

  • Veiliger. De gegevens die ingevuld en verstuurd worden via het formulier zijn moeilijk te achterhalen en ontcijferen door hackers.
  • Vertrouwen. De bezoeker ziet het slotje en dat geeft een vertrouwd gevoel.
  • Hogere ranking in Google. Google hecht meer waarde aan beveiligde websites en laat ze daarom hoger in de zoekresultaten zien.

Wat gebeurt er als je geen beveiligde verbinding hebt?

Als je geen beveiligde verbinding hebt, laat Google in haar eigen browser Chrome een veiligheids-waarschuwing zien, dat jouw website onveilig is. De verwachting is dat andere browsers dit voorbeeld snel zullen volgen. Bezoekers van jouw website zullen gelijk afhaken. Het is niet alleen een advies. Je bent verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens op jouw website. In januari 2016 is de wet ‘Meldplicht datalekken en uitbreiding boetebevoegdheid‘ ingesteld. Bij schending van deze wet kunnen er fikse boetes worden uitgedeeld. Daarnaast krijgt een niet beveiligde website een lagere waardering door Google in de zoekresultaten.

Conclusie: neem een beveiligde beveiligde verbinding voor je website

Daardoor voorkom je dat jouw website een beveiligingsmelding geeft in de browser. Bovendien verhoogt een beveiligde website het vertrouwen van de bezoeker. En jouw beveiligde website scoort hoger in Google dan een niet beveiligde website.

Neem contact op met jouw hostingprovider en zorg ervoor dat ze een SSL certificaat op jouw website installeren.

https